Nom Llatí: Rosmarinus OfficinalisPart de la Planta Utilitzada: Tapes de FloracióOrigen: Túnsia Mètode d'Extracció: Destil·lació al VaporL'oli essencial de l'herba de romaní es destil·la al vapor de les flors, tiges i fulles de la planta. Segons la Farmacopea Britànica, l'oli destil·lat de la part superior de la floració és superior a l'obtingut de la tija i les fulles, que és on es diu que es destil·la gairebé tot l'oli comercial. L'olor de l'oli essencial de romaní és de fusta i herbes i s'utilitza en aromateràpia per refrescar i estimular la ment. Aquest oli és útil per tractar ferides, cremades, refredats, grip, fatiga, problemes digestius, mals de cap, asma, bronquitis , gota, reumatisme, problemes de fetge i vesícula biliar, retenció de líquids i mala circulació. Per a un massatge, l'oli de romaní sovint es barreja amb un oli base o dos, com l'oli d'ametlles, albercocs o avellanes. És bo per al cabell, ja que es diu que augmenta la circulació al cuir cabellut i promou el creixement del cabell. Mai useu aquest oli internament i eviteu-lo si està embarassada o pateix de pressió arterial alta o epilepsia.Romero . Romaní era ben coneguda i utilitzada en el món antic. Es creia que millorava la memòria, per la qual cosa es va convertir en un símbol de fidelitat i es va fer servir en casaments, funerals i altres cerimònies religioses. Una branqueta de romaní va ser lligada meravellosament amb cintes i lliurada als convidats al casament com a símbol d'amor i lleialtat. L'«aigua d'Hongria», feta de romaní fresc xopat en vi durant uns dies, va ser feta per a la reina d'Hongria i es diu que la va curar de la paràlisi.