Nom en llatí: Thymus MastichinaPart de la planta utilitzada: fulles i cims florentsFont: espanyaMètode d'extracció: destil·lació al vaporL'oli essencial de marduix es destil·la al vapor de la planta Thymus mastichina, que té una tija pilosa, fulles ovals i petites flors blanquinosa raïms. Tota la planta traspua una forta aroma. Aquesta planta en realitat és farigola silvestre, però es coneix com marduix silvestre espanyola. Pertany a la família de les laminàcies d'Espanya i no és el mateix que la marduix dolça o francesa; tampoc és orenga, que també s'anomena marduix silvestre. Es diu que aquest oli és més efectiu que el de la marduix dolça quan s'usa com a expectorant per a infeccions i espasmes del tracte respiratori, ja que té propietats antisèptiques per al tracte respiratori superior, però no és un relaxant muscular o un sedant, ja que la marduix dolça és . L'oli de marduix espanyol s'usa comunament en aromateràpia i combina bé amb olis d'espígol i bergamota per crear un ambient relaxant. Quan es fa servir en un cremador d'oli o en un oli de massatge, es diu que aquesta herba calma els nervis i combat la solitud i el rebuig. També ajuda a la digestió. Se sap que la marduix silvestre espanyola ha estat utilitzada per herbolaris des de l'antiga Grècia. Els antics grecs i romans coronaven les parelles de núvies amb corones de marduix per simbolitzar l'amor, l'honor i la felicitat. El te de marduix amb mel va ser utilitzat pels cantants per preservar les seves veus.